Корисници дома Чуруг продавци магазина „Лицеулице“

Магазин „Лицеулице“, који широм Србије дистрибуирају социјално-угрожене и маргинализоване особе, а уређује га истоимена организација, почео је да се продаје и у Новом Саду.


Куповином овог висококвалитетног магазина, корисници Дома за душевно оболела лица у Чуругу зарађују половину од 150 динара, колико кошта један примерак.

Уколико кориснике дома сретнете на Тргу слободу ових дана, можете да им помогнете тако што ћете купити магазин, поручује за 021 радна терапеуткиња Дома у Чуругу Милена Гатарић. Како наглашава, социјално угрожени и маргинализовани теже долазе до посла, па самим тим и до свог динара, те је ово идеална прилика за њих да се осамостале.

„Такође, ово је прилика за наше кориснике да упознају град, с обзиром на то да су у институционалном смештају, затвореном окружењу и често немају прилику да упознају свет, као други. Они сада путују до града аутобусом, иду до Новог Сада, шетају градом и осећају се као део друштва. За сада путују са пратиоцем, али је идеја да се потпуно осамостале“, наводи Гатарићева.

Корисници су тренутно на улицама Новог Сада два до три пута недељно.

Лицеулице није комерцијалан медиј, већ се бави темама које су заиста од важности за грађанство друштво и промоцију активизма и одговорности. Фокус магазина је очување животне средине, демаргинализација група, појединаца, ставова и идеја и унапређење јавног интереса и јавног простора. Излази једном у два месеца, а штампа се на 48 квалитетних страница у боји.

Укључујући социјално угрожене у процес дистрибуције, даје им шансу да се осећају као корисни чланови друштва и појединци који су способни да себи обезбеде барем део слободе, у складу са њиховим душевним стањем.

Текст преузет са сајта 021.rs