Korisnici doma Čurug prodavci magazina „Liceulice“

Magazin „Liceulice“, koji širom Srbije distribuiraju socijalno-ugrožene i marginalizovane osobe, a uređuje ga istoimena organizacija, počeo je da se prodaje i u Novom Sadu.


Kupovinom ovog visokokvalitetnog magazina, korisnici Doma za duševno obolela lica u Čurugu zarađuju polovinu od 150 dinara, koliko košta jedan primerak.

Ukoliko korisnike doma sretnete na Trgu slobodu ovih dana, možete da im pomognete tako što ćete kupiti magazin, poručuje za 021 radna terapeutkinja Doma u Čurugu Milena Gatarić. Kako naglašava, socijalno ugroženi i marginalizovani teže dolaze do posla, pa samim tim i do svog dinara, te je ovo idealna prilika za njih da se osamostale.

„Takođe, ovo je prilika za naše korisnike da upoznaju grad, s obzirom na to da su u institucionalnom smeštaju, zatvorenom okruženju i često nemaju priliku da upoznaju svet, kao drugi. Oni sada putuju do grada autobusom, idu do Novog Sada, šetaju gradom i osećaju se kao deo društva. Za sada putuju sa pratiocem, ali je ideja da se potpuno osamostale“, navodi Gatarićeva.

Korisnici su trenutno na ulicama Novog Sada dva do tri puta nedeljno.

Liceulice nije komercijalan medij, već se bavi temama koje su zaista od važnosti za građanstvo društvo i promociju aktivizma i odgovornosti. Fokus magazina je očuvanje životne sredine, demarginalizacija grupa, pojedinaca, stavova i ideja i unapređenje javnog interesa i javnog prostora. Izlazi jednom u dva meseca, a štampa se na 48 kvalitetnih stranica u boji.

Uključujući socijalno ugrožene u proces distribucije, daje im šansu da se osećaju kao korisni članovi društva i pojedinci koji su sposobni da sebi obezbede barem deo slobode, u skladu sa njihovim duševnim stanjem.

Tekst preuzet sa sajta 021.rs